Cumartesi, Ağustos 28, 2010

İmparatorluğun Yükselişi ve Çöküşü

1 teşebbüs

En önemli Atatürk biyografilerinden birinin yazarı Lord Kinross'un Osmanlı kitabını gördüm gece.
Patrick Kinross 1952'de İngiltere hükümetinin Atatürk hakkında biyograf yazmasını istemesiyle 5 yıl Türkiye'de kalır.Bir İngilizden beklenmeyecek objektiflikte derin araştırmalarla önemli bir eser ortaya koyar.
Biraz başladım okumaya.Alışkın olmadığım bir stili var anlatımında.Osmanlı'nın son zamanları hakkında okurum genelde.Bu yüzden Osmangazi Orhangazi hakkında pek ayrıntılı bilgilere sahip değilim.
Kitapta Osman'ın 13,yüzyılda putperest moğol baskısından kaçan şamanist Türklerden biri olduğunu söylüyor.Eskişehir taraflarında konakladığı bir evde duvarda asılı duran kitabın ne olduğunu sorup Kuran cevabını alıp sabaha kadar saygıyla okuduğu ve sabaha karşı uyuduğunda rüyasına bir melek girip "kelamımı böyle büyük bir saygıyla okuduğuna göre,çocukların ve çocuklarının çocukları kuşaklar boyu onurlandırılacaktır" diyormuş.
Osman rüyasında bedeninden fırlayan bir ağacın bütün dünyayı kaplayıp altında 4 sıra dağın uzandığı ve 4 nehrin Fırat,Dicle Nil ve Tuna'nın bu dağların arasından aktığını görüyor.Ayrıca istanbul'u 2 yakutla 2 zümrüdün arasına oturtulmuş bir yüzük olarak görüp tam parmağına takacakken uyanır.Edebali bu rüyayı Allah'ın yolladığı bir işaret olarak yorumlar.Osman Şeyh Edebalinin kızıyla evlenmek isteğinde bulunduğunca onay vermeyen Edebali kızını Osmanla evlendirip soylarını büyük bir gücün ve zaferlerin bekleyeceğini söylüyor.
Yalnız çokca anlatılan bir kıssa vardır.Osman o gece duvarda Kuran asılı olan odada saygıdan ayaklarını uzatıp yatmaz.Yani bildiğim kadarıyla Osmangazi şamanist değil zaten müslümandı.
Osman ve oğlu Orhanı çok güçlü,kabiliyetli olarak anlatıyor kitapta.
Başarılarının en büyük sebebinin adalet olduğunu söylüyor.Onlar yobaz değil tam müslümandı diyor.
Biraz farklı inançlarla yazılmış sanırım ama okumaya değer diye düşünüyorum.

One Response so far

  1. yusrac says:

    633 senelik bi devletin kurucusu olmasının nedeni; saygıdan 6 saat 33 dakika boyunca uyumamaya çalışarak ayak uzatmamasından dolayı imiş, bi yerde okumuştum :)

Leave a Reply

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Labels