Cuma, Temmuz 22, 2011

adını ne koydun?

4 teşebbüs



bir bebek hayata gözlerini açıyor,yepyeni bir evrene geliyor bambaşka,doğuyor yani.ve çevresindeki birkaç insan ona bir şey diyor sonrasında herkes ona o şeyle sesleniyor.
isim çok ilginç bir kavram.isim değil de ilginç olan aslında daha çok bunun genellikle ebeveynler olmak üzere başkaları tarafından seçilmesi ve geri kalan hayatın o seçimle yaşanması.çok şeyler söylenir isim konulurken çocuğa.ismin karakteri etkileyeceği bu yüzden anlamı güzel isimler seçilmesinin daha güzel olacağı mesela.ya da çocuklarının tümünün ismini benzer koyanlar,anne ve babanın koyacağı ismi ortak her ikisinin ismine benzetmeye çalışanlar,çok sevdiği birinin ki genelde bu büyükannenin,büyükbabanın,babanın askerlik arkadaşının,annenin lise arkadaşının ismi olmak üzere seçenler.bu isimler bizim yerimize seçiliyor ve biz onla yaşıyoruz,bir tür miras da denebilir.
adaş diye bir kavram var,ya da aynı isimdeki insanların birbirini yakın hissetme kuramı diyelim.mesela şey olsa,ismini koyan kişi farklı bir seçim yapsa.ismin farklı bir isim,düşünsene herşey değişecek.kendine yakın hissettiğin kişiler,alfabetik sıralı listedeki sıralaman,hatta aynı puan aldığın sırf isimden kaybettiğin sınavda öne geçebilme imkanı belki ya da daha da aşağıya iniş,seni temsil eden harfin değişmesi ve en değişiği de artık isminle seslenişin vurgusu bile farklı.
seni temsil eden harf dedim ya,bence ismin baş harfi insanı temsil eder.aslında bu küçüklükten kalma bir oyunumuzdu bizim ama bilinçaltımda ben hala "ş"yim.ş beni temsil ediyor.
yeni doğan bir çocuğa isim verebilmek çok cesaret isteyen bir şey bence.o insan muhtemelen o isimle hayat sürecek.değiştirme ihtimali de var tabi ama hayatının en alaya mahkum döneminde ilkokulda birçok lakaba maruz kalabilir senin seçtiğin isimle.o dönem öyle fenadır ki,hiç tahmin edemeyeceğin şekilde bulunabilir alay konuları.alay olmasa bile sevmeyeceği bir isim seçtiğini düşünmek bile kötü.bu yüzden ben isim seçerken geri planda kalmayı tercih edeceğim sanırım.atarlı bir şekilde gelip "ismim keşke farklı bir şey olsaydı,hiç sevmiyorum,kim koydu bu ismi bana" derse,yarı mahcup "ne varmış isminde,çok güzel,sana da çok yakışıyor" diye savunmaya geçmektense,ellerimi iki yana açıp "ben yapmadım o yaptı" demek daha eğlenceli.tabi çok sevme ihtimali de var ismi,o zaman ses çıkarmayabilirim.
şaka bir yana,gerçekten isim seçimi çok önemli bence.şiir gibi Piraye diye seslenilmek var mesela.bütün isimler güzel tabi ki ama bazı isimler daha güzel.tamamen göreceli şüphesiz bu güzellik,mühim olan sahibinin zevkini tutturabilmek.

4 Responses so far

  1. yusrac says:

    isimlerin insanlar üzerinde büyük etkisi olduğunu düşünmüşümdür her zaman. kendimden örnekte verebilirim. yusra ceylan. sağcı bir ailede büyümeme rağmen. çoğu zaman bi solcu gibi düşünürüm. solcu olurum. fikir düşünce vb konularda. bunun tek nedeni yusranın sol taraf anlamına gelmesi midir? bilmiorum... bi ceylan kadar hareketliyimdir, içim içime sığmaz çoğu zman. hep derler ki; bütün ceylanlar yerinde duramaz. ve bende hak veririm. lise yıllarımda okulun bahçesinde seke seke yürüdüğümü hatırlarım. arkadaşlarım garipsemezlerdi. adında bişiler var. tüm ceylanlar mı böyle olur derlerdi :) isimler önemlidir. ve bi ebeveynin çocuğu üzerindeki ilk vazifesidir. güzel bi isim koymak. çünkü isimler kişilikler üzerinde etkilidir.

    'anne ve babasına benzeyen isimler koymak' kulağa hoş geliyor. ilgimi çeken bi yazı beğendim <3 :)

  2. şeyma'nın anlamı da namuslu iffetli kadınmış.

  3. bir de bilirim senin tam bir 'ceylan' olduğunu.

  4. yusrac says:

    iffet vavvv. boşuna demiyorum etkiliyor diye.. nede severim seni.. beni bi sen bil yeter dermişim :)

Leave a Reply

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Labels